bluewave : strategy
2003

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτων: ευκαιρίες, απειλές και στρατηγικές κινήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου στις ΗΠΑ

Η συνεχής επαγρύπνηση και η επαφή με τις εξελίξεις της αγοράς είναι από τα βασικά καθήκοντα όλων των μάνατζερ και ιδιαίτερα αυτών που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης της στρατηγικής της. Οι παράγοντες που επιφέρουν αλλαγές σε ένα κλάδο είναι πολλοί και κρίσιμοι. Ένας από τους σπουδαιότερους είναι αλλαγές στο ποιος αγοράζει το προϊόν ή την υπηρεσία του κλάδου και στο πως το χρησιμοποιεί. Οι παράγοντες που επηρεάζουν και επιφέρουν αλλαγές στους κανόνες του ανταγωνιστικού παιχνιδιού ενός κλάδου είναι επίσης κρίσιμοι και ένας από τους πιο σπουδαίους είναι η εμφάνιση νέων ανταγωνιστών. Η θεώρηση των παραγόντων αυτών γίνεται πάντα σε συνδυασμό με την ανάλυση της κατάστασης της επιχείρησης και ειδικότερα, των ατού της, των αδυναμιών της, των ευκαιριών και των απειλών που αντιμετωπίζει. Εδώ ας δούμε τις αντιδράσεις επιχειρήσεων σε σημαντικές αλλαγές στον κλάδο τους.

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και κυρίως η πτώση της κίνησης στα αεροπορικά ταξίδια δεν άφησε ανεπηρέαστες τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων. Οι τύχες τους είναι στενά συνδεδεμένες μια και 60% των πελατών τους νοικιάζουν αυτοκίνητα σε αεροδρόμια προερχόμενοι από αεροπορικά ταξίδια. Τα γεγονότα της 11.9 επιδείνωσαν την κατάσταση γιατί μείωσαν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις για επιχειρηματικούς λόγους. Ταυτόχρονα όμως άρχισαν να επηρεάζουν την συμπεριφορά των πελατών και την χρήση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Πολλοί άρχιζαν να τα χρησιμοποιούν αντί πτήσεων για σχετικά μικρά ταξίδια. Επί πλέον, οι καινούργιες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης άρχισαν να δημιουργούν ανάγκες σε αεροδρόμια εκτός των γνωστών. Έτσι από τη μια οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν να αντιμετωπίσουν την συρρίκνωση λόγω μειωμένης δραστηριότητας και από την άλλη είχαν να αντιμετωπίσουν την ανάμιξη τους σε νέα τμήματα της αγοράς με προοπτικές ανάπτυξης.

Ο κλάδος βρισκόταν σε αναβρασμό εδώ και καιρό πριν από τις εξελίξεις αυτές και είχε πολλά προβλήματα καθώς 30% της αγοράς ανήκει σε εταιρίες που βρίσκονται σε χρεοκοπία. Η χαμηλή κίνηση έχει αναγκάσει τις επιχειρήσεις του κλάδου να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις με ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομική υγεία τους. Ένα από τα πλεονεκτήματα στον κλάδο αυτό είναι το ότι οι επιχειρήσεις έχουν κάποια ευελιξία στην αυξομείωση της δυναμικότητας τους, αλλά σε περιόδους ισχνών αγελάδων οι μεγάλες περικοπές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες πελατών αν τα αυτοκίνητα που απαιτούνται δεν είναι διαθέσιμα.

Η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον κλάδο είναι η μετακίνηση των μεγάλων παικτών του κλάδου σε τμήματα της αγοράς τα οποία δεν ήταν στο στόχαστρο τους στο παρελθόν. Έτσι η γνωστή από τις σελίδες αυτές Enterprise αφήνει το niche που είχε σχεδόν αποκλειστικά δικό της και προσπαθεί πλέον να επεκταθεί σε αεροδρόμια, στα οποία μέχρι τώρα έκανε μόνο κάπου 5% του τζίρου της. Η κίνηση αυτή είναι κάπως επικίνδυνη γιατί θα την φέρει έξω από το niche στο οποίο κυριαρχεί και στα χωράφια των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Αλλά η Enterprise είναι η μόνη οικονομικά εύρωστη επιχείρηση του κλάδου που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνει το στόλο της παρά την κρίση. Ήδη έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση της κίνησης στα αεροδρόμια καθώς πολλοί ταξιδιώτες είναι εξοικειωμένοι με το όνομα και την εξυπηρέτηση της και την προτιμούν.

Η Hertz αντίθετα βλέποντας ευκαιρίες εκτός αεροδρομίων προσπαθεί να μπει στο niche της Enterprise. Ενώ μέχρι τώρα κάπου 97% του τζίρου της γινόταν στα αεροδρόμια, τώρα είναι κάτω από το 90%. Έχει ανοίξει γραφεία σε αστικά κέντρα για την εξυπηρέτηση αναγκών που μέχρι τώρα κάλυπτε η Enterprise. Ταυτόχρονα επενδύει σημαντικά ποσά σε συστήματα πληροφορικής για την αυτοματοποίηση και συντόμευση της διαδικασίας ενοικίασης.

Το μεγάλο ερωτηματικό του κλάδου αποτελούν η Avis και η Budget, δύο εταιρίες με διαφορετική τοποθέτηση στην αγορά - η πρώτη πιο ακριβή, με καλύτερη εξυπηρέτηση, η δεύτερη πιο φτηνή. Πρόσφατα εξαγοράσθηκαν και οι δύο από την ίδια εταιρία (που βρίσκεται σε χρεοκοπία), και που προσπαθεί να τις συγχωνεύσει σε μια εταιρία και να εκμεταλλευθεί τυχόν μείωση του κόστους από οικονομίες κλίμακας. Κάτι πολύ αβέβαιο μια και οι δύο επιχειρήσεις κατέχουν εντελώς διαφορετικές θέσεις στην αντίληψη των καταναλωτών και η εξάλειψη οποιασδήποτε σύγχυσης θα είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Δεν είναι βέβαια τυχαίο που η Enterprise μπήκε δυναμικά στα αεροδρόμια τον ίδιο καιρό.

[strategy 2003]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best