bluewave : book reviews
2009

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

μάρκετινγκ και διαφήμιση: μια λίστα των καλύτερων βιβλίων

Τον Φεβρουάριο 2009 το περιοδικό Advertising Age έκανε στους συνεργάτες του και στους αναγνώστες του την ερώτηση «ποιο είναι το καλύτερο βιβλίο μάρκετινγκ ή διαφήμισης που έχετε διαβάσει;» Οι απαντήσεις ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Λόγω του γνωστικού αντικειμένου του περιοδικού αυτού πολλά από τα βιβλία που προτάθηκαν ήταν σχετικά με την διαφήμιση αλλά όχι αποκλειστικά.

Ας δούμε πρώτα μερικά που προτάθηκαν από το προσωπικό του περιοδικού που θεωρούμε ενδιαφέροντα για τον Έλληνα μάνατζερ και επιχειρηματία με μερικά σχόλια μας.

- Positioning The Battle for Your Mind, by Al Ries and Jack Trout: η έννοια της τοποθέτησης και η σημασία της στο μάρκετινγκ. Οι ίδιοι συγγραφείς έχουν βγάλει και τους νόμους του μάρκετινγκ. Στο βιβλίο αυτό ασχολούνται με την έννοια της τοποθέτησης, την τοποθέτηση ενός προϊόντος έναντι των ανταγωνιστών, την επέκταση ενός brand καθώς και άλλα τα θέματα που υπεισέρχονται στην διαδικασία της τοποθέτησης. Αναλύουν την τοποθέτηση προϊόντων, εταιριών, χωρών. Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο για όποιον ασχολείται με το μάρκετινγκ, αλλά με μια προειδοποίηση: η τοποθέτηση θεωρείται κυρίως θέμα επικοινωνιακό από τους συγγραφείς. Που μπορεί να είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για επιτυχημένο μάρκετινγκ.

- It’s Not What You Sell, It’s What You Stand For: Why Every Extraordinary Business is Driven by Purpose, by Roy Spence: ο συγγραφέας, επικεφαλής μιας διαφημιστικής εταιρίας, υποστηρίζει ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει κάποιο ανώτερο σκοπό ύπαρξης πέρα και πάνω από τα κέρδη. Δίνει πολλά παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων με τις οποίες έχει συνεργαστεί.

- What Matters: How to Get Results That Make a Difference The Revolutionary Old School Approach, by James M. Kitts: από τον πρώην επικεφαλής της Gillette, το βιβλίο αυτό το βλέπουμε στις σελίδες αυτές.

- Beer Blast: The Inside Story of the Brewing Industry's Bizarre Battles for Your Money, by Philip Van Munching: ο συγγραφέας είναι γιος του αποκλειστικού διανομέα της Heineken στις ΗΠΑ. Ξέρει καλά τον κλάδο της μπύρας και τις επιχειρήσεις του και κάνει μια σε βάθος ανάλυση στο μάρκετινγκ, που είναι πολύ κρίσιμο για τον κλάδο αυτό.

Και μια ματιά στις προτάσεις των αναγνωστών του περιοδικού Αd Age, κατά σειρά προτίμησης, πάντα με γνώμονα τον Έλληνα αναγνώστη.

- Positioning: The Battle for Your Mind, by Al Ries and Jack Trout

- Ogilvy On Advertising, by David Ogilvy: ένα κλασικό βιβλίο για όσους ενδιαφέρονται για την διαφήμιση, γραμμένο από τον ιδρυτή της ομώνυμης κορυφαίας διαφημιστικής εταιρίας

- The 22 Immutable Laws Of Branding, by Al Ries and Laura Ries: μια ακόμα σειρά «νόμων» (παρόμοιων με τους νόμους του μάρκετινγκ) από τον Al Ries και την κόρη του

- Hey, Whipple, Squeeze This: A Guide to Creating Great Advertising, by Luke Sullivan: μια σφαιρική ματιά στην διαφήμιση εκ των ένδον, επίσης γραμμένο από ένα διαφημιστή.

- Good To Great: Why Some Companies Make The Leap And Others Don't, by Jim Collins: ο συγγραφέας έχει γράψει δύο βιβλία βασισμένα σε εξαντλητική έρευνα με πολλές γνωστές καταξιωμένες επιχειρήσεις Το άλλο είναι το Built To Last: Successful Habits Of Visionary Companies. Προσπαθεί να εντοπίσει τους λόγους που κάνουν ορισμένες επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν, καταρρίπτοντας πολλούς μύθους και παρανοήσεις ως προς τι κάνει μια επιχείρηση ξεχωριστή. Και τα δύο βιβλία αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Σε ένα καινούργιο βιβλίο του (2009) ασχολείται με την πτώση και την παρακμή μεγάλων επιχειρήσεων.

- Influence: The Psychology Of Persuasion, by Robert Cialdini: ένα γενικότερου ενδιαφέροντος πολύ δημοφιλές βιβλίο και ίσως το σημαντικότερο σχετικά με την τέχνη της πειθούς, που σε τελευταία ανάλυση είναι η βάση κάθε προσπάθειας μάρκετινγκ.

- Blink: The Power Of Thinking Without Thinking, by Malcom Gladwell: είναι το δεύτερο βιβλίο του Gladwell με επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Στο δημοφιλές αυτό βιβλίο υποστηρίζει ότι έχουμε την δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα αφότου μας δοθούν τα σχετικά στοιχεία, και οι γρήγορες αυτές αποφάσεις μπορεί να είναι το ίδιο καλές με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί μετά από κάποιο βαθύτερο στοχασμό. Το άλλο επίσης πολύ δημοφιλές βιβλίο του είναι το The Tipping Point: How Little Things Can Make A Big Difference, στο οποίο ασχολείται με το πως ιδέες, τάσεις, προϊόντα κλπ ξεκινάνε από μια μικρή ομάδα και αρχίζουν να εξαπλώνονται, αποκτώντας κάποια κρίσιμη μάζα που τα κάνει να υιοθετούνται τελικά από το ευρύτερο κοινό.

[book reviews 2009]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best