bluewave : marketing
2012

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

νεκρά brand και η ανάσταση τους: η τάση συνεχίζεται από μικροεπιχειρηματίες

Βλέπουμε αλλού την τάση ανάστασης νεκρών και ημιθανών brand από επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό του επιχειρείν στην αμερικανική αγορά. Τώρα η τάση αυτή συνεχίζεται από διάφορους μικροεπιχειρηματίες, που εξαγοράζουν διάφορες μάρκες αντί να αρχίσουν κάτι από την αρχή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της αμερικανικής αγοράς. Η ανάσταση αυτή είναι επίσης κατά κανόνα φθηνότερη ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ. Η Wall Street Journal της 18/4/2012 κάνει λόγο για τέσερις τέτοιες περιπτώσεις, που δείχνει και την γκάμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στις προσπάθειες αυτές.

Στην πρώτη περίπτωση ένας επιχειρηματίας προσπαθεί να αναστήσει μια μικρή τοπική αλυσίδα εστιατορίων με θαλασσινά που είχε ιδρυθεί το 1970 και η οποία είχε κλείσει μετά από πολλά οικονομικά προβλήματα του ιδιοκτήτη. Η αλυσίδα αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία για τον επιχειρηματία αυτό, γιατί σε ένα από τα εστιατόρια της είχε το πρώτο ραντεβού με την γυναίκα του. Πρώτα αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα στο σήμα της πρώην επιχείρησης. Μετά αγόρασε τις συνταγές από έναν πρώην σεφ του εστιατορίου. Εντόπισε παλιούς σερβιτόρους που είχαν κρατήσει σουβενίρ από την διακόσμηση των παλιών εστιατορίων. Και το 2012 άνοιξε το πρώτο νέο εστιατόριο της αναστημένης αλυσίδας. Ήδη μήνες πριν τα νέα είχαν διαδοθεί και πολλοί πρώην πελάτες είχαν κάνει ουρές για να αγοράσουν δωροκάρτες για τα εγκαίνια. Ο νέος ιδιοκτήτης κράτησε πολλά στοιχεία από τα παλιά εστιατόρια (1/4 των νυν υπαλλήλων μάλιστα εργάζονταν στην παλιά αλυσίδα) αλλά επειδή γούστα και προτιμήσεις αλλάζουν έκανε και πολλές αλλαγές για να τα εκσυγχρονίσει. Το σημαντικό είναι ότι τα νέα εστιατόρια έχουν δημιουργήσει τεράστιο ενδιαφέρον γιατί πολλοί ντόπιοι είχαν μεγαλώσει μ' αυτά.

Ένας άλλος αμερικανός επιχειρηματίας παρατήρησε ότι ένα γλειφιτζούρι που αγόραζε από παιδί είχε εξαφανιστεί από τα μαγαζιά. Βρήκε την επιχείρηση που το έβγαζε και η οποία το είχε διακόψει από το 2004. Αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα, την συνταγή παρασκευής τους και επειδή ο σχετικός εξοπλισμός παραγωγής είχε πεταχτεί στα σκουπίδια από την πρώην ιδιοκτήτρια, άρχισε να το παράγει στην Κίνα, αναπαράγοντας τόσο την εμφάνιση όσο και την γεύση του παλιού προϊόντος. Το αναστημένο γλειφιτζούρι εκανε το λανσάρισμα του στη Ν. Υόρκη το καλοκαίρι του 2012. Ο επιχειρηματίας προβλέπει ελλείψεις λόγω μεγάλης ζήτησης. Προφανώς δεν ήταν ο μόνος που του έλλειπε το γλειφιτζούρι αυτό. Και σκοπεύει να επεκτείνει την μάρκα σε άλλα συναφή προϊόντα.

Ένας άλλος αμερικανός επιχειρηματίας αγόρασε το 2010 για 1.200 δολ. τα δικαιώματα στο όνομα μιας μπύρας που είχε πρωτοβγεί το 1930 και είχε γίνει η αγαπημένη σε πολλές γενιές φιλάθλων της Βαλτιμόρης και ιδιαίτερα των οπαδών της τοπικής ομάδας μπέιζμπολ. Η μπύρα ανήκε σε μια μεγάλη ζυθοποιία που είχε διακόψει την παραγωγή της την δεκαετία του 90 λόγω χαμηλών πωλήσεων. Ο επιχειρηματίας εντόπισε την συνταγή της μπύρας και έχει ήδη βρει παραγωγό και διανομείς και έχει αρχίσει να διαθέτει την μπύρα. Η επανεμφάνιση της έχει κάνει μεγάλη αίσθηση και έχει προβληθεί κατά κόρον (και βέβαια τζάμπα) από τα τοπικά ΜΜΕ.

Τέλος ένας άλλος αμερικανός επιχειρηματίας από τη Ν. Υόρκη αγόρασε τα δικαιώματα για ένα ανδρικό μπλουζάκι πόλο που είχε λανσάρει την δεκαετία του 80 ένας πρωταθλητής σκουός, που είχε εξαφανιστεί καθώς ο ιδιοκτήτης της μάρκας είχε γεράσει. Το μπλουζάκι αυτό εθεωρείτο πάντα το καλό κουλ μπλουζάκι σε αντίθεση με τα πολυφορεμένα τότε Lacost. Ο επιχειρηματίας προσάρμοσε το μπλουζάκι στα σύγχρονα γούστα κάνοντας το πιο μεσάτο με σύγχρονο κόψιμο. Η πρώτη παρτίδα από 8.000 πουκάμισα πουλήθηκε σχεδόν αμέσως και σχεδόν αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Ήδη η μάρκα θα επεκταθεί και σε άλλα αθλητικά ρούχα όπως γινόταν και παλιά.

Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών τα προϊόντα αυτά δεν εξαφανίστηκαν γιατί ήταν κακά, κάθε άλλο μάλιστα. Απλώς δεν ταίριαζαν στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων που τα έβγαζαν και οι οποίες τα σταμάτησαν. Κάτι που σημαίνει ότι πάντα έχουν φανατικούς οπαδούς που μπορούν να τα αγοράσουν και να τα προωθήσουν και πάντα κάποιος φανατικός οπαδός θα γίνει ο νέος ιδιοκτήτης. Το διαδίκτυο έχει παίξει μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις αυτές όχι μόνο γιατί επιτρέπει απ' ευθείας πωλήσεις αλλά γιατί διευκολύνει την επικοινωνία ακόμα και μικρών γκρουπ καταναλωτών με κοινά ενδιαφέροντα.

[marketing 2012]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best